На Дніпропетровщині функціонувала злочинна група, яка залякувала підприємців

На Дніпропетровщині функціонувала злочинна група, яка залякувала підприємців

Злочинна група «спеціалізувалися» на вимаганні коштів, поверненні «боргів» та залякуванні підприємців для отримання частини їх прибутку.

Протиправну діяльність припинили оперативники управління стратегічних розслідувань в Дніпропетровській області та слідчі обласної поліції. Як встановили поліцейські, діяльність організував 30-річний мешканець Дніпра. Він керував та контролював діяльність учасників.

Кожний учасник групи відповідав за свій напрям: підбір «кадрів» для вчинення злочинів, пошук жертв з-поміж підприємців, усунення конкурентів на ринку, здійснення психологічного тиску, вчинення злочинів, легалізація коштів, отриманих злочинним шляхом та силовий блок.

Так, керівниця одного з підприємств звернулася до організатора злочинної групи з “проханням” допомогти їй позбавитися конкурента на ринку. За вказівками організатора групи, зловмисники за допомогою погроз вимагали від підприємця працювати на умовах їх замовниці та сплатити їм «відступні».

16 листопада оперативники, слідчі за силової підтримки спецпризначенців КОРД та полку поліції особливого призначення затримали 4-х учасників угруповання. Одночасно із затриманням розпочали проведення 26 обшуків за місцями мешкання і знаходження фігурантів: в автомобілях, офісних та складських приміщеннях підприємств, установі банку.

Вилучили зброю та набої до неї, транспортні засоби, «чорнові» записи, комп’ютерну техніку, мобільні телефони, гроші.

17 листопада, на підставі отриманих доказів організатору та учасникам злочинної групи слідчі повідомили про підозру за кількома статтями Кримінального кодексу України: ч. 2 ст. 189 (вимагання); ч. 1, 2 ст. 255-1 (встановлення або поширення злочинного впливу); ч. 1 ст. 255-3 (звернення за застосуванням злочинного впливу). За скоєне їм може загрожувати від 3-х до 12-ти років позбавлення волі.

Вирішується питання про обрання запобіжних заходів у вигляді тримання під вартою. Проводяться подальші заходи для встановлення інших учасників злочинної групи та притягнення усіх до відповідальності.

Процесуальне керівництво у кримінальному провадженні здійснює Дніпропетровська обласна прокуратура.