До чого готуватися автовласникам на обов’язковому техогляді у цьому році

До чого готуватися автовласникам на обов’язковому техогляді у цьому році

Цьогоріч в Україні планують повернути обов’язковий техогляд транспортних засобів, який буде відповідати європейській системі. Контролю підлягатимуть легкові автомобілі, вантажівки та причепи.

Коли він стартує, поки що невідомо, втім, це відбудеться не пізніше ніж у вересні поточного року, оскільки цей момент передбачений угодою про асоціацію України з ЄС від 2014 року.

Передбачено запровадження європейської системи технічного контролю стану автомобілів. Після першої реєстрації авто проходити техогляд потрібно буде через 4 роки, потім – кожні 2 роки.

Техогляд можна буде пройти на спеціальних приватних сертифікованих СТО, де буде необхідне обладнання. Найімовірніше, усі процедури будуть зніматися на відео, щоб унеможливити корупційні схеми.

За прогнозами експертів, більшість беушних автомобілів, привезених в Україну з-за кордону, не пройдуть техогляд. Це так звані євробляхи. Можуть виникнути складності і у автомобілів, які не відповідають заявленим виробником параметрам. Проблеми будуть і у власників, чиї авто потрапляли в ДТП та вантажних мікроавтобусів, які були перероблені під пасажирські.

Підкреслюється, що однією із вимог європейського законодавства щодо техогляду є відповідність авто екологічним нормам. І поки що невідомо, чи проходитимуть техогляд електрокари, мотоцикли та скутери.