Закон, який дозволяє цивільним бити агресора, увійшов в силу в Україні

Закон, який дозволяє цивільним бити агресора, увійшов в силу в Україні

Закон “Про забезпечення участі цивільних осіб у захисті України”, який дозволяє українцям та гостям України бити російських агресорів будь якою зброєю, увійшов в силу 9 березня.

Увійшов  в силу від учора закон №2114-ІХ “Про забезпечення участі цивільних осіб у захисті України”, прийнятий ВРУ 3 березня.

Закон українські парламентарі швиденько схвалили, як написано в тексті, «беручи до уваги прагнення цивільних осіб до активної участі у національному спротиві, враховуючи положення частини першої статті 65 Конституції України, згідно з якою захист Вітчизни, незалежності та територіальної цілісності України є обов’язком громадян України».

Текст закону – чи не найкоротший серед українських законів, всього 6 коротеньких статей.

Документ стверджує, що «у період дії воєнного стану громадяни України, а також іноземці та особи без громадянства, які на законних підставах перебувають на території України (далі – цивільні особи), можуть брати участь у відсічі та стримуванні збройної агресії Російської Федерації та/або інших держав, у тому числі отримати вогнепальну зброю і боєприпаси до неї відповідно до порядку та вимог, встановлених Міністерством внутрішніх справ України».

При цьому цивільні можуть застосовувати зброю так само, як і військові.

Також закон дозволяє цивільним застосовувати власну нагородну зброю, спортивну зброю (пістолети, револьвери, гвинтівки, гладкоствольні рушниці), мисливську нарізну, гладкоствольну чи комбіновану зброю та бойові припаси до неї.

Громадяни на час воєнного стану звільняються від кримінальної відповідальності за знищення окупантів.

Закон зобов’язує цивільних здати отриману ними вогнепальну зброю і невикористані боєприпаси до неї до органів Національної поліції України не пізніше 10 днів після припинення або скасування дії воєнного стану в Україні. За порушення вимоги, передбаченої цією статтею, цивільні особи несуть кримінальну відповідальність.

Ще після ухвалення закону, багато хто з кам’янчав хвилювався, чи не призведе це до зростання насильства та мародерства? Адже багато хто зрозумів, що зброю видаватимуть усім підряд, і вона може потрапити до рук злочинців.

Наразі у Кам’янському зброю усім бажаючим не роздають. Як пояснив ще минулого тижня Сергій Лукашов, начальник поліції Кам’янського району, у місті та всьому районі оперативна ситуація зараз стабільна. Правопорядок контролюють поліція та територіальна оборона, а рівень злочинності навіть впав. Тож немає ніякої необхідності зараз роздавати зброю. Більше того, Сергій Лукашов закликав мешканців міста, у кого є мисливська та інша зброя – не вештатись озброєними вулицями міста, не лякати містян та не додавати роботи правоохоронцям.

Крім того, у законі мова про використання зброї виключно проти окупантів. Тільки у цьому випадку передбачене зняття відповідальності. В усіх інших випадках використання зброї для пограбувань українських громадян чи мародерства – передбачають посилену відповідальність за законами воєнного часу.

Також звертаємо увагу, що мова йде про використання цивільними громадянами зброї, отриманої у законний спосіб. Військові та правоохоронці категорично забороняють підбирати будь-яку зброю в місцях боїв, не залежно від того російська чи українська це зброя. За захоплення у такий спосіб зброї також передбачена кримінальна відповідальність.