«Зелений водень» в Україні: «Укргідроенерго» готується до виробництва екологічного енергоносія

«Зелений водень» в Україні: «Укргідроенерго» готується до виробництва екологічного енергоносія

В ПрАТ «Укргідроенерго» 28 квітня відбулося підписання з німецькими партнерами Меморандуму про намір реалізувати пілотний проект з виробництва «зеленого водню» – екологічного енергоносія.

Автор: Валентин Фіголь.

Українські гідроенергетики підписали Меморандум про взаєморозуміння між найбільшою гідроенергетичною компанією країни, німецькою транснаціональною компанією MAN Energy Solutions та глобальним постачальником обладнання й послуг для гідроелектростанцій ANDRYTZ HYDRO щодо розробки та реалізації проєктів з виробництва «зеленого водню» в Україні.

«Зелений водень» – це водень, вироблений з електрики, яка вироблена з відновлювальних джерел: вітру, сонця, біомаси. При виробництві «зеленого водню» молекулу Н2 отримують зі звичайної прісної води методом електролізу, а електроенергію беруть із відновлюваних джерел.

Проєктом «Впровадження сучасних технологій виробництва «зеленого» водню» передбачено виготовлення «зеленого водню» з використанням відновлювального потенціалу українських гідроелектростанцій. Проєкт направлений на підвищення стійкості і незалежності енергетичної системи країни шляхом імпортозаміщення.

Участь в виробництві екологічного енергоносія, підкреслюють гідроенергетики – це виконання зобов’язань, які взяла на себе Україна за Рамковою Конвенцією ООН про зміну клімату, Кіотським протоколом, Паризькою угодою, а також Європейським зеленим курсом.

««Зелений» водень користується серйозною підтримкою з боку урядів і бізнесу по всьому світові і кількість водневих проєктів щороку зростає. Україна має значний потенціал в цьому напрямку і може стати помітним гравцем на ринку», – заявив виконавчий директор Східного комітету німецької економіки Міхаель Гармс.

Під час підписання Меморандуму генеральний директор Укргідроенерго Ігор Сирота подякував партнерам за довіру та наголосив на актуальності даного проєкту в умовах війни України за незалежність.

«Під час військового й енергетичного терору з боку росії, цей проєкт є надважливим не лише для України, але й для усієї Європи. Підписання Меморандуму дасть старт глобальним процесам, які допоможуть у перспективі створити в нашій державі водневий хаб. З його появою Україна зможе досягти реальної енергетичної незалежності й стати потужним виробником стратегічного енергоносія для глобального ринку», зазначив Ігор Сирота.

Розвиток в Україні водневих технологій може бути потужним драйвером для національної економіки, зауважив генеральний директор MAN Energy Solutions доктор Уве Лаубер .

«Підписання Меморандуму – результат дворічної співпраці наших фахівців в питаннях розбудови нової для України галузі. Ми робимо великий крок до розвитку водневої енергетики»,  зазначив Уве Лаубер.

Підписання меморандуму – це спільне творення майбутнього, підкреслив керуючий директор ANDRITZ HYDRO GMBH Домінік Фуст.