Всесвітній день охорони навколишнього середовища: як дбають про довкілля на Дніпропетровщині

Всесвітній день охорони навколишнього середовища: як дбають про довкілля на Дніпропетровщині

5 червня – Всесвітній день охорони навколишнього середовища. Його відзначають уже півстоліття. Як дбають про довкілля на Дніпропетровщині, розповіли в обласній військовій адміністрації.

У 2022-му в регіоні висадили більш ніж 1 млн молодих дерев. Під охороною – 180 заповідників, заказників, ландшафтних парків. Це понад 100 тис га.

«Попри війну, дбаємо про збереження лісів, лугів, степів, місцевих рельєфів. Наприклад, у ландшафтних парках не можна рубати дерева та копати. А у заповідниках – ще й розбивати намети. Порушників штрафують», – зазначила директорка департаменту екології та природних ресурсів Дніпропетровської ОВА Ірина Понікарова.

Вона підкреслила: нині в області заборонено відвідувати ліси, на водоймах – ходити на човнах та інших суднах. Такі обмеження – заради безпеки мешканців під час війни.

«Нагадуємо про заборону спалювати сухостій. Це може призвести до лісових та степових пожеж. Під час війни – прирівнюється до диверсії. За навмисні підпали рослинності – кримінальна відповідальність», – сказала  Ірина Понікарова.

Навесні 2022-го в екосистемах області сталося майже 1,7 тис пожеж. Вигоріло понад 2 тис га, додала Ірина Понікарова.