Метінвест скорочує роботу «Каметсталі» та запевняє у своїй соціальній відповідальності

Метінвест скорочує роботу «Каметсталі» та запевняє у своїй соціальній відповідальності

ГЗК у Кривому Розі та «Каметсталь» частково призупиняють роботу з 1 липня через логістичні та економічні чинники, повідомляє прес-служба Групи Метінвест

Із середини червня Група Метінвест розпочала процес призупинення роботи ГЗК у Кривому Розі. А з 1 липня призупиняє видобуток на двох гірничо-збагачувальних комбінатах у Кривому Розі (Інгулецький ГЗК і спільне підприємство Південний ГЗК), та скорочує роботу «Каметсталі» в Кам’янському до однієї домни через логістичні чинники, зростання собівартості виробництва та падіння цін на продукцію. Із середини липня також буде призупинено видобуток на Північному ГЗК. Із гірничо-збагачувальних комбінатів Групи в Україні продовжить роботу зі зменшеною потужністю лише Центральний ГЗК.

 Чому це сталося?

Призупинення видобутку на ГЗК та перехід «Каметсталі» на роботу однією домною є вимушеною мірою, яку Група максимально відтермінувала з 24 лютого за рахунок власних резервів. Безумовно, головним фактором є продовження російського вторгнення в Україну. Але ситуація в економіці країни також залишається важкою та має тенденцію до погіршення через низку дестабілізаційних факторів, які не дають змогу нашим підприємствам повноцінно працювати та планувати свою діяльність більш ніж на місяць уперед.

 Головні чинники:

∙          Зміни у логістиці гірничо-металургійного комплексу та висока вартість перевезень до кінцевого споживача. Раніше всі перевезення готової продукції Група здійснювала морським транспортом. Зараз порти заблоковані, тож ми змушені відправляти продукцію тільки залізницею. Логістичні витрати зросли в декілька разів проти довоєнного часу. Також за всім ланцюгом постачання накопичуються запаси металопродукції, наша готова продукція місяцями стоїть у черзі на кордоні з ЄС.

∙          Висока собівартість виробництва металопродукції, що постійно зростає через підвищення цін на енергоносії, зокрема природний газ, сировину, та відсутність попиту на металеві вироби на внутрішньому ринку нашої країни, який зазнав скорочення на понад 2/3 проти лютого цього року.

∙          Зовнішні чинники, що негативно впливають на галузь: значне падіння світових цін на чавун і сталь, скорочення попиту на металопродукцію та обсягів споживання залізорудної сировини через зменшення виробництва металопродукції на європейських підприємствах.

 Як призупинення роботи позначиться на працівниках?

Навіть за цих часів соціальна відповідальність залишиться основою політики Групи Метінвест. Компанія максимально залучить тисячі працівників до проведення ремонтних робіт та упорядкування території на вищезгаданих активах зі збереженням основного заробітку. Група продовжить системно допомагати вимушеним переселенцям, жителям міст присутності та не зупинить своїх проєктів із підтримки ЗСУ, надаючи сотні тисяч найменувань військового спорядження.

Які шляхи розв’язання проблем?

Сьогодні спільне завдання держави і бізнесу – зробити все можливе, щоб економіка України працювала. Враховуючи складну ситуацію та щомісячну тенденцію до погіршення, тільки регулятивна підтримка з боку держави може гарантувати виживання галузі, відновлення роботи підприємств та повернення спроможності галузі тримати економічний фронт. Насамперед ідеться про оптимізацію логістичної складової, а також інші регуляторні рішення, які допоможуть галузі залишитися на плаву. Розв’язання проблемних питань та підтримка з боку держави дадуть змогу продовжити забезпечувати десятки тисяч співробітників компанії і працівників підрядних організацій заробітною платою, а також продовжити програми системної допомоги обороноздатності України.