Зливова каналізація Кам’янського: підготовка до неминучого

Зливова каналізація Кам’янського: підготовка до неминучого

Автор: Валентин Фіголь.

Чистячи колодязі, фахівці готують застарілу, зношену та забиту сміттям і камінням зливову каналізацію до неминучого випробування традиційними серпневими опадами.

Щоразу перед очікуваними значними опадами та після них підрядники департаменту ЖКГ Кам’янського прочищають приймальні колодязі зливової каналізації. Такі роботи, зокрема, проводились 4 серпня на проспекті Свободи.

Розчистка колодязів для приймання опадів необхідна, щоб місто не заливало щоразу, як іде дощ чи тане сніг. Центральна частина Кам’янського і так потерпає від цього: щоразу під час потужної зливи рух в центрі буває ускладнено, а іноді й зовсім паралізовано. Плавають та тонуть в калюжах авто, потоки каламутної води з камінням збивають з ніг перехожих…

Як розповідав один колишній керівник житлово-комунального господарства нашого міста, професійний будівельник, біда в тому, що зливова каналізація в Кам’янському застаріла фізично та морально. Фізично – бо канали в центральній частині міста прокладались років 70+ тому, і жодного капітального ремонту не бачили. Більше того – весь цей час канали забивались вуличним сміттям та камінням. Руйнувалось дорожнє покриття, комунальники засипали шлаком місця своїх аварійних робіт, а потім дощі змивали той шлак в люки «зливовки», з яких «металісти» поцупили грати…

Отже, фахівці можуть почистити прийомні колодязі, але не в змозі добратися в глибину каналів. Пробують прочищати канали напором води, але це доводиться робити вельми обережно – комунікації ледь тримаються.

Каналами зливової системи те сміття так-сяк допихається до відкритої дренажно-меліоративної системи, утворюючи затори в каналах та трубах. Через це розливається вода, підтоплюючи територію в районі вулиць Маршова, Булавіна, Широка та Колеусівська. Щоразу після зливи там не ходить трамвай маршруту №4 – затоплено колії…

Зливова каналізація Кам’янського: підготовка до неминучого - ФОТО
Підтоплені території по вулиці Булавіна

Дренажно-меліоративна система Кам’янського – зона відповідальності департаменту екології та природних ресурсів Кам’янського, розповів Юрій Лисяк, заступник директора департаменту. Отже, ці канали чистять підрядники департаменту екології.

А зливовою каналізацією міста опікується департамент ЖКГ та капітального будівництва.

Морально застарілою систему приймання стоків в Кам’янському можна вважати через те, що вона, як визнають комунальники, не була розрахована на сьогоднішні опади. Зміни клімату призвели до того що, як пояснював кілька років тому Андрій Білоусов, міський голова Кам’янського, дощі йдуть рідше, але небувало рясні. «Ми стежимо за станом зливостоків, чистимо і утримуємо в порядку, але їх потужність не розрахована на аномальні дощі, коли за 2-3 дні випадає півторамісячна норма опадів», – коментував ситуацію А. Білоусов влітку 2019 року. Таку кількість води одномоментно стара забита «зливовка» прийняти не в змозі. Поки вода пройде – центр міста потопає… І таке трапляється раз-два на рік.

А скільки грошей потрібно було б на модернізацію зливової каналізації – ніхто навіть не береться припускати. Адже це треба перекопати всю центральну частину міста, кажуть фахівці.

Зливова каналізація Кам’янського: підготовка до неминучого - ФОТО
Каміння, змите дощем, забиває колодязі зливової каналізації

Зливова каналізація Кам’янського: підготовка до неминучого - ФОТО