Чи треба чистити водойми, питає українців Держрибагентство

Чи треба чистити водойми, питає українців Держрибагентство

Автор: Валентин Фіголь.

Опитування щодо врегулювання робіт з очищення та поглиблення водойм  пропонує українцям та зокрема мешканцям Кам’янського району Державна агенція з меліорації та рибних ресурсів.

Замулення водойм приводить до того, що вони міліють. Обміління – причина зменшення кількості прісної води та погіршення її якості. Про те, як цей процес пов’язаний із зникненням води в колодязях мешканців Кам’янського району, «Пильний погляд» згадував днями.

Проблему замулення водойм намагаються вирішити й державні компетентні органи. Річ в тому, що будь-яка водойма, як казав академік Аркадій Шапар, директор Інституту природокористування, потребує догляду та технічного обслуговування. Береги водойми треба чистити від комишу, а дно – від донних відкладень, мулу. Особливо це стосується штучних водойм – водосховищ, ставків тощо.

Сьогодні регламент меліоративних робіт на більшості водойм порушено, визнають фахівці. Місцевим мешканцям доводиться організовувати очищення водойм за власні кошти. Почистити ставок сьогодні в Кам’янському районі коштує приблизно 3-5 тисяч доларів, кажуть місцеві мешканці. Раніше дехто з підприємців чистив ставки земснарядом безплатно, але забирали весь родючий намул собі, і потім продавали як органічне добриво.

Масштаб втрат питної води через обміління водойм змусив державні перевірчі органи повернутись до обов’язкових меліоративних робіт в аквасистемах. Методично-технологічним центром з аквакультури Держрибагентства спільно з проектом USAID з сільського та аграрного розвитку AGRO відкрито анкетування на тему: «Нормативне врегулювання проведення меліоративних робіт в аквакультурі, очищення водойм від донних відкладень, а також їх подальше використання у сільському господарстві».

Опитування проводиться для вивчення думки суб’єктів аквакультури – користувачів водойм, щодо чинної практики меліорації в аквакультурі, днопоглиблення водойм та визначення спільного рішення з урегулювання даного питання. Опитування має визначити думку громадян: чи потрібне додаткове правове врегулювання необхідних меліоративних робіт в аквасистемах.

Держрибагентство пропонує українським підприємцям у сфері аквакультури взяти участь у цьому дослідженні за посиланням: https://bit.ly/3ddIrvS

Заповнені анкети можна надіслати на e-mail: [email protected] до 31 серпня 2022 року.

Телефон для довідок: +38 (096) 369-66-30.

«Будуємо наше майбутнє разом!» – звертається агентство до українців.