Книжку про «некультурне село Кам’янське» презентував відомий краєзнавець

Книжку про «некультурне село Кам’янське» презентував відомий краєзнавець

Автор: Валентин Фіголь.

Нову книжку про Кам’янське як «село, не торкане культурою» презентував автор, літератор Олександр Слонєвський. Презентація історичного дослідження «Село, не торкане культурою» відбулось 8 вересня в Кам’янському.

Книга розповідає про те, з чого починалось село Кам’янське – з козачого зимівника, як і довколишні Романково, Тритузне, Карнаухівка…  Назву свою Кам’янське, за Слонєвським, отримало через те, що тут добували каміння для будівництва та господарчих потреб.

Книжку про «некультурне село Кам’янське» презентував відомий краєзнавець - ФОТО
Олександр Слонєвський

 

Історію Кам’янського автор почав з бунту у 1761 році. Тоді приїжджий посадовець зґвалтував дружину місцевого мешканця. За це кам’янчани його як слід набили, відібрали атрибути влади й посадили під замок в канцелярії. Прибулий для впокорення селян загін козаків, місцеві мешканці розігнали, вбивши та покалічивши кількох військових.

Тільки через дві доби кам’янчан вдалось втихомирити. Посадовця-гвалтівника покарало начальство, позбавило посади та оштрафувало.

Далі у книзі йдеться, як село Кам’янське розросталося, як на його околиці наприкінці 19 століття було збудовано металургійний завод, як виникала міська забудова, а з нею – навчальні та лікувальні заклади, релігійні споруди та культурні центри.

Також автор розповідає, як селяни Кам’янського протистояли розвитку культури в населеному пункті: саботували прокладання доріг, зокрема…

Працю краєзнавця завершує розповідь про те, як радянська влада у 1927 році визначала долю сільради Кам’янського. Сільрада ж бо приймала «антирадянські рішення», тому слушним здавалось її розпустити. Так Кам’янське потроху ставало містом.

Нову книгу О. Слонєвський передав до міської бібліотечної системи – там ще можна придбати кілька примірників.