«Конопляне» питання: нові дослідження в США та не затверджений законопроєкт в Україні

«Конопляне» питання: нові дослідження в США та не затверджений законопроєкт в Україні

Автор: Валентин Фіголь.

Нове дослідження науковців з США стверджує, що споживання конопель може допомогти зменшити симптоми ковіду у деяких хворих, але ж додають, що для підтвердження цього висновку необхідні додаткові дослідження. В Україні, тимчасом, триває обговорення законопроєкту про легалізацію медичних препаратів з конопель. За даними МОЗ, після початку війни кількість пацієнтів, яким необхідні такі препарати, зросла в декілька разів.

Коноплі проти ковіду

Про нові лікувальні властивості конопель йдеться у дослідженні американських науковців «Споживання канабісу пов’язане з меншою тяжкістю COVID-19». Про це повідомила ГО «Українська конопляна асоціація», посилаючись на ресурс Інституту Досліджень Конопель з Колорадо, США.

У дослідженні використовувалися дані, зібрані з двох лікарень Лос-Анджелеса: медичного центру Каліфорнійського університету імені Рональда Рейгана та медичного центру Каліфорнійського університету в Санта-Моніці. Ретроспективний аналіз виявив зменшення тяжкості симптомів і покращення клінічних результатів у пацієнтів з COVID-19.

Серед 1831 пацієнта, чиї випадки були проаналізовані, усім було 18 років і старше. Вік серед активних споживачів канабісу заслуговував на увагу через те, що тяжкість симптомів різна у молодих і літніх пацієнтів. «…враховуючи супутні захворювання, демографічні показники й історію куріння, ми виявили, що у тих, хто вживає канабіс, хвороба прогресує менш тяжко, ніж у тих, хто не вживає», – зазначили науковці.

Зрештою дослідники з’ясували, що споживання канабісу було корисним для деяких пацієнтів, але для підтвердження цього висновку необхідні додаткові дослідження. «Наскільки нам відомо, це перше дослідження, що вивчає клінічні результати пацієнтів, які вживають канабіс, госпіталізованих із COVID-19. Подальші дослідження, включаючи проспективний аналіз, допоможуть краще зрозуміти взаємозв’язок між канабісом і результатами COVID-19», – наголошують автори дослідження.

Що таке медичні коноплі

В Україні, нагадаємо, другий рік народні депутати обговорюють законопроєкт про легалізацію медичних препаратів з конопель, але до його затвердження справа ще не дійшла.

Сьогодні, за підрахунками лікарів, 5−7 млн українців потребують медикаментів, що містять медичний канабіс і заборонені в нашій країні. Верховна Рада може розв’язати цю проблему, розглянувши законопроєкт № 7457, зареєстрований в червні.

Уже декілька років парламентарі, пацієнти та медичні експерти сперечаються, чи потрібні українцям препарати на основі медичного канабісу.

Медичний канабіс – сировина з конопель, яка здатна впливати на нервову систему людини. І це ліки, які допомагають пацієнтам із деякими формами епілепсії, онкохворим, людям із посттравматичним стресовим розладом.

Такі препарати дозволені в більш ніж 50 країнах світу, серед яких США, ЄС, Канада та Ізраїль, зазначає лікар-анестезіолог та науковий радник компанії «Фармак» Віталій Усенко.

«Ми маємо розуміти, що 80% спроб протистояти легалізації медичного канабісу — це популізм і радянський рудимент, коли люди вважають, що канабіс — це наркотик, навіть не розуміючи, що таке наркотична чи психотропна речовина», – зазначає народний депутат, голова Комітету ВР з питань здоров’я нації Михайло Радуцький.

За даними МОЗ, після початку збройної агресії кількість пацієнтів, яким необхідні препарати на основі конопель, зросла в декілька разів, і становить уже 5−7 млн. «Після перемоги ще більше громадян України потребуватимуть допомоги й медичного канабісу у комбінації з іншими елементами терапії», – зазначає М. Радуцький. Адже збільшуватиметься кількість людей з різними психологічними, психіатричними проблемами, і їх потрібно буде вирішувати.

Завідувач відділу загальної та молекулярної патофізіології Інституту фізіології імені О.О. Богомольця НАН України Віктор Досенко каже, що дві третини військовослужбовців матимуть посттравматичний синдром. І наводить статистику в США, де щороку 17 ветеранів накладають на себе руки, а значно більша кількість робить спроби піти з життя.

«Після війни у В’єтнамі, яку вели США, втрат від самогубств серед ветеранів було більше, ніж на полі бою. Дані досліджень свідчать, що медпрепарати на основі канабісу дозволяють знизити тривожність, збудливість, депресію, панічні атаки, перепади настрою», – акцентує лікар. Пацієнти отримають шанс вилікуватись та повернутись до звичайного життя.

Від посттравматичного синдрому найбільше страждають жінки, а їх у лавах Збройних сил України 30%, нагадує доцент кафедри військової фармації Української військово-медичної академії Іларіон Ярошенко. Він додає, що Україна вже має власну статистику втрат серед ветеранів 2014-2019 років. «Це понад три тисячі самогубств. Яка кількість буде зараз?» — каже експерт.

Перший заступник міністра охорони здоров’я Олександр Комаріда зазначає, що в Україні є досвід контролю за обігом препаратів, які містять наркотичні речовини. Усі вони продаються виключно за рецептом, і такий підхід може поширюватися і на ліки на основі медичного канабісу.

«З 1 листопада ми запроваджуємо відпуск певних видів препаратів за електронним рецептом, що дасть можливість побачити в електронній системі будь-яке відхилення чи маніпуляції», — зауважив пан Комаріда. Тож у разі ухвалення закону про медичний канабіс ліки з нього теж відпускатимуться за е-рецептом. Додатково буде створений реєстр препаратів на основі канабісу, які можна завозити на територію України. Тобто вірогідність, що вони потраплять до рук українців, що не потребують лікування, мінімальна.