Цукор протягом року може подорожчати на 10-12%

Цукор протягом року може подорожчати на 10-12%

За прогнозом аграріїв, в Україні наступного року не очікують дефіциту солі та цукру. Українські цукрові заводи зможуть виробити 1 мільйон 100-150 тисяч тонн цукру. Цього вистачить для забезпечення населення. Зростання цін на цукор протягом року прогнозується не більше, ніж на 10-12%. Про це повідомив заступник директора інституту аграрної економіки Микола Пугачов.

За словами Пугачова, цього року українські аграрії посіяли 180 тисяч гектарів цукрового буряку.

«Це близько ⅘ від того показника, який був 2021 року. За прогнозами інституту аграрної економіки, буде зібрано близько 7,5- 7,8 мільйона тонн цукрового буряку. З нього наші цукрові заводи зможуть виробити 1 мільйон 100-150 тисяч тонн цукру. Цього цукру буде достатньо, щоб забезпечити українське населення», – пояснив він.

Експерт наголосив, що у 2021 році споживання в Україні цукру становило трохи більше одного мільйона тонн.

«Тобто буде вироблено більше, ніж спожито минулого року, плюс є перехідні запаси, які перевищують 300 тисяч тонн», – сказав він.

Пугачов додав, що для спиртової галузі цукру також вистачить. Однак ціна на цей продукт може підвищитися на 10-12%.

«В Україні цукор за темпами зростання цін став рекордсменом у 2021 році — на 61,5% зросла ціна. До цього додаються проблеми, викликані війною. Це проблеми з логістичними витратами, підвищення цін на енергоносії та пальне. У собівартості виробництва цукру саме енергоносії та пальне становлять 60-70%», – роз’яснив фахівець.

На його думку, ціни на цукор в Україні можуть продовжити певний ріст.

«Але ми прогнозуємо, за умови макроекономічної стабільності, зростання цін на цукор протягом року не більше, ніж на 10-12%», – резюмував експерт.