Які повістки можуть вручати українцям під час мобілізації

Які повістки можуть вручати українцям під час мобілізації

Через військове вторгнення РФ мобілізації в Україні підлягають військовозобов’язані чоловіки віком 18-60 років, які можуть отримати повістки. Але ж вручення повістки не завжди є гарантією того, що людину мобілізують. Які бувають види повісток та чим вони відрізняються повідомляє сайт «Я і закон».

Повістка для уточнення даних

Призовник може отримати цей вид повістки для оновлення даних про нього:

  • сімейний стан;
  • наявність або відсутність дітей;
  • місце роботи;
  • стан здоров’я.

Окрім того, можуть бути встановленні підстави для відстрочки від призову на строкову військову службу, якщо в призовника є захворювання, які унеможливлюють проходження військової служби.

Повістка на проходження військово-лікарської комісії (ВЛК)

Якщо чоловік одержав такий вид повістки, то він має обов’язково пройти медичне обстеження.

До повістки додається картка дослідження та медичного огляду військовозобов’язаного, у якій зазначається, про придатність чи непридатність призовника до служби.

Повістка-призов на строкову військову службу

У такому документі має бути вказаний термін, у який призовнику потрібно з’явитися до призовної дільниці.

Окрім того, в цій повістці зазначається, що при собі необхідно мати: паспорт, військовий квиток (тимчасове посвідчення) або посвідчення про приписку до призовної дільниці (для призовників), а також, обліково-послужну картку та мобілізаційне розпорядження (при наявності).

Мобілізаційне розпорядження

Цей вид повістки вручається військовозобов’язаним чоловікам, які пройшли медичну комісію та визнані придатними до несення військової служби.

Під час оголошення мобілізації здебільшого вручають мобілізаційне розпорядження. У документі має бути зазначено, що військовозобов’язаний повинен з’явитися у визначений призовний пункт протягом 24 годин після оголошення мобілізації.