Підозрюваному у розстрілі нацгвардійців на Південмаші у січні світить довічне

Підозрюваному у розстрілі нацгвардійців на Південмаші у січні світить довічне

Державне бюро розслідувань завершило розслідування провадження щодо вбивства солдатом строкової служби Артемієм Рябчуком нацгвардійців на заводі Південмаш у Дніпрі в ніч на 27 січня.  Про це повідомляється у Telegram ДБР.

“Працівники ДБР завершили досудове розслідування стосовно військовослужбовця, який у січні цього року вчинив стрілянину на Південному машинобудівному заводі у Дніпрі. Обвинувальний акт направлено до суду”.

Підозрюваному у розстрілі нацгвардійців на Південмаші у січні світить довічне - ФОТО
Затримання Артемія Рябчука

Слідство встановило, що Рябчук після призову на військову строкову службу зіткнувся із не уставними відносинами з боку старших по призову колег. Кілька разів він був свідком конфліктів та сварок, про які доповідав керівництву. Через це в інших військовослужбовців сформувалося до нього негативне ставлення.

За кілька годин до трагедії, Рябчук перебував у складі бойової варти й мав відпочивати, але отримав наказ впорядкувати документацію у вартовому приміщенні. Такий наказ він сприйняв за знущання і вирішив помститися за всі попередні образи.

За даними ДБР, Рябчук взяв автомат та набої у кімнаті зберігання зброї й почав “жорстоко розстрілювати”, як він вважав, усіх своїх кривдників.

У результаті інциденту 5 осіб загинули, серед них одна цивільна, ще 5 – отримали поранення різного ступеню тяжкості.

Підозрюваному у розстрілі нацгвардійців на Південмаші у січні світить довічне - ФОТО
Похорони нацгвардійців 29 січня 2022 року

Після розправи над військовими, солдат взяв автомат, 200 набоїв до нього та намагався втекти. За кілька годин його затримали у місті Підгороднє Дніпровського району.

Рябчука обвинувачують у :

  • порушенні статутних правил взаємовідносин між військовослужбовцями за відсутності відносин підлеглості, вчинене щодо кількох осіб, із застосуванням зброї, що спричинило тяжкі наслідки (ч. 3 ст. 406 КК України);
  • умисному вбивстві (п. п. 1, 8, 9 ч. 2 ст. 115 КК України);
  • закінченому замаху на умисне вбивство двох та більше осіб особою у зв’язку з виконанням нею службового обов’язку, а також з метою приховати інший злочин або полегшити його вчинення (ч. 2 ст. 15, п. п. 1, 8, 9 ч. 2 ст. 115 КК України);
  • викраденні військовослужбовцем зброї, бойових припасів, іншого військового майна, вчинене в умовах особливого періоду, крім воєнного стану (ч. 3 ст. 410 КК України);
  • дезертирстві (ч. 3 ст. 408 КК України);
  • порушенні статутних правил вартової служби, що спричинило тяжкі наслідки, для запобігання яким призначено дану варту, вчинене в умовах особливого періоду, крім воєнного стану (ч. 2 ст. 418 КК України);
  • незаконному поводженні зі зброєю, тобто носінні та зберіганні вогнепальної зброї, бойових припасів без передбаченого законом дозволу (ч. 1 ст. 263 КК України).

Санкції статей передбачають покарання у вигляді довічного позбавлення волі.

Також повідомляється, що одразу після трагедії ДБР зареєструвало кримінальне провадження і за фактом службової недбалості та бездіяльності посадових осіб Нацгвардії.

“Наразі у цьому кримінальному провадженні тривають експертизи, після їх завершення ДБР надасть правову оцінку усім, хто допустив трагедію, аби подібні випадки не повторилися в майбутньому”, – підсумували в бюро.

 У лютому спеціальна слідча комісія МВС, яка розслідує розстріл службовців Нацгвардії на заводі “Південмаш” у Дніпрі, виявила низку порушень у військовій частині і у місці несення служби нацгвардійцями, що могло призвести до трагедії.

 Нагадаємо: 

  • В ніч на 27 січня на території заводу “Південмаш” у Дніпрі нацгвардієць, солдат строкової служби Артемій Рябчук з автомата Калашникова розстріляв караул НГУ, після чого втік зі зброєю. 5 осіб загинули (четверо військовослужбовців і одна цивільна жінка), ще 5 осіб отримали поранення. О 9:30 того ж дня солдата-вбивцю затрималипатрульні поліційні.
  • Державне бюро розслідувань зареєструвало кримінальне провадження щодо службової недбалості керівництва НГУ, що призвела до трагедії.
  • У ЗМІ потрапило відео опитування правоохоронцями затриманого, на яких Рябчук розповідав хронологію своїх дій.
  • Депутат ВР Юлія Яцик повідомила, що, за попередньою інформацією, два місяці тому Рябчук попередив бійку між солдатами і повідомив про інцидент керівництво. Останні не вжили жодних заходів, товариші по службі визнали солдата “стукачем” і почали з нього знущатися. Командування Національної гвардії підтвердило, що Рябчук намагався завадити бійці колег й повідомив про це керівництво, але зазначили, що та подія мала місце 3 тижні тому.
  • Рябчуку суд обрав запобіжний захід у вигляді тримання під вартою без права внесення застави строком на 60 діб. У своїй промові в суді солдат попросив вибачення у жертв свого злочину та визнав свою провину.
  • Згодом нацгвардієць Рябчук відмовився від своїх попередніх свідчень.