Як підтримати імунітет на початку весни, розповіли лікарі Кам’янського

Як підтримати імунітет на початку весни, розповіли лікарі Кам’янського

Щорічно за ініціативи ВООЗ 1 березня відзначається «Всесвітній день імунітету». Про значення імунітету для людини та способи його зміцнення кам’янчанам нагадали лікарі  КЗОЗ КМР «Міський медичний  центр здоров’я та медицини спорту»

Рішення про встановлення Дня імунітету було  прийнято у 2002 р. з метою привернення суспільної уваги до проблем, пов’язаних з поширеністю різних імунних захворювань, залучення суспільства до створення умов для збереження і зміцнення імунітету.

Імунітет – здатність імунної системи зберігати цілісність і сталість внутрішнього середовища організму. Імунна система відповідає за два важливі процеси: заміну трансформованих або пошкоджених клітин різних органів тіла і захист від проникнення різного роду чужорідних  агентів. Таким шляхом забезпечується протиінфекційний, протипухлинний захист і генетична стабільність організму.

Значення імунітету величезне, адже здоровий імунітет дозволяє людині уникнути більшості захворювань, прожити здорове і повноцінне життя.

Початок весни – приємна і довгоочікувана пора року, коли природа навколо нас починає оживати, але не варто забувати про те, що наш імунітет напружено працював всю зиму, варто напередодні нового періоду його підкріпити.

Отже, що необхідно робити для зміцнення імунітету? Нормальний сон, фізична активність, раціональне та збалансоване харчування  –  це ті прості, але дієві речі, якими людина може допомогти власній імунній системі.

Для зміцнення імунітету дотримуйтесь принципів здорового харчування:

  • не зловживайте жирною та смаженою їжею, напівфабрикатами, штучними ароматизаторами;
  • вживайте свіжі овочі та фрукти;
  • дотримуйтесь режиму приймання їжі (сніданок, обід та вечеря в певний час);
  • намагайтеся уникати інфекції: мийте руки та готуйте їжу відповідально;
  • відмовтесь від вживання алкоголю. Він негативно впливає на всі обмінні процеси організму, його шкідливий вплив поширюється практично на всі органи та тканини людини негативно впливаючи на роботу імунної системи;
  • не куріть самі й не допускайте знаходження дітей у приміщенні де палять, бо тютюновий дим порушує природний захист легень від респіраторних інфекцій;
  • займайтесь фізкультурою, спортом (ранкова гімнастика у поєднанні з дихальними вправами тощо). Фізичні навантаження укріплюють імунну систему та є хорошою профілактикою хвороб. Півгодинна прогулянка допоможе не лише підвищити імунітет, а й покращити роботу мозку, серцево-судинної системи. Крім того, щоденні прогулянки сприятимуть налагодженню сну і зменшенню стресу (стрес і нестача сну теж негативно впливають на загальний стан організму та імунітет зокрема);
  • не забувайте про свіже повітря вдома і на роботі: регулярно провітрюйте приміщення;
  • вакцинація – це ще один дієвий спосіб зберегти здоров’я і не дозволити хворобам підривати імунітет. У профілактиці захворювань у дітей велике значення має своєчасна імунізація проти Hib-інфекції (гемофільна паличка), пневмокока, кору і коклюшу.

“Шанс підтримати та підсилити особистий імунітет є  у кожної людини, було б лише бажання, сила волі й мужність, щоб здійснити певні дії на шляху до оздоровлення. Дотримуйтесь цих простих правил, зміцнюйте імунітет та залишайтесь здоровими”, – наголошують лікарі.