Уляна Супрун, очільник Мінохорони здоров’я – знову у вихорі пристрастей

Уляна Супрун, очільник Мінохорони здоров’я – знову у вихорі пристрастей

Черговий скандал навколо персони Уляни Супрун, виконуючої обов’язки міністра охорони здоров’я України, викликав незвичну для українців реакцію: в інтернеті розповсюджується акція на підтримку пані Супрун, і користувачі майже добу сваряться, обговорюючи – корисні чи шкідливі для здоров’я нації дії нинішнього керівника Мінохорони здоров’я.

Скандал почався з інформації: Окружний адміністративний суд Києва 5 лютого визначив, що забороняє пані Супрун виконувати будь які дії, спрямовані на реалізацію нею повноважень керівника Міністерства охорони здоров’я України. Про це повідомив ще вчора, 5 лютого, народний депутат Олег Ляшко.

Ще в середині січня Ігор Мосейчук, народний депутат від Радикальної партії Олега Ляшка, вимагав через суд встановити відсутність у виконуючої обов’язки міністра охорони здоров’я відповідних компетенцій. Суд відкрив адміністративну справу. А 1 лютого пан Мосейчук подав до суду заяву, в якій вимагає задля забезпечення свого позову заборонити Уляні Супрун вчиняти дії як керівникові міністерства. Заявник зазначив, що пані Супрун було призначено на посаду неправильно, тому її дії – незаконні.

Суд заборонив Уляні Супрун, яка формально займає посаду першого заступника міністра охорони здоров’я України, виконувати будь які дії, спрямовані на реалізацію нею повноважень міністра. Отже, пані Супрун заборонено брати участь у засіданнях Кабміну та визначати стратегію міністерства. В той же час, вона виконуватиме повноваження заступника міністра – підписуватиме документи та видаватиме розпорядження, пояснив ситуацію суддя окружного суду Богдан Санін.

Судова ухвала може бути оскаржена протягом 15 діб. Розгляд позову нардепа Мосійчука заплановано на 15 лютого.

Одразу ж після повідомлень про судову ухвалу щодо Супрун, в інтернеті почали з’являтись пропозиції приєднатись до акції на її підтримку. Цю акцію автори звернень назвали флешмобом. Нагадаємо: флешмобом (побіжний переклад з англійської – спалах активності) років 10 тому почали називати спільні дії групи людей, які домовлялись через інтернет одночасно щось зробити – прийти в певне місце і вчинити якісь дії. Цього разу поки що конкретних дій на захист пані Супрун ініціатори акції не пропонують – лише перепощують різні плакати «в тему».

Флешмоб #япідтримуюсупрун згуртував небайдужих до теми медицини користувачів інтернету в два полярні табори. Одні радіють, що в.о. міністра відсторонили від керма: в цьому таборі її називають «Доктор Смерть» і звинувачують у знищенні галузі охорони здоров’я – мовляв, за Супрун згортається сектор безкоштовних медичних послуг, знищується існуюча система надання медичних послуг, тікають з галузі фахівці.

Про підтримку пані Супрун заявили в Кабміні. «Не можна допустити зупинки реформи медичної галузі і повернення в неї корупції. Ми розпочали зміни. Настав час їх захистити, щоб українці отримували якісні медичні послуги!» – написав в соцмережі Володимир Гройсман, прем’єр-міністр України.

Відсторонення Уляни Супрун від виконання обов’язків міністра – це спротив старої системи реформам, написав в соцмережі артист Святослав Вакарчук.

У. Супрун стала символом реформ в сфері надання медичних послуг. Під її керівництвом було, зокрема, запущено програми «Доступні ліки» та «Лікар до кожної родини», впроваджуватись метод фінансування «гроші йдуть за пацієнтом»…

На минулому тижні пані Супрун заявила, що підтримує ідею застосування медичних препаратів з коноплі для лікування хвороб, що спричиняють хронічний біль.

Попри підтримку Уляни Супрун з боку уряду, президента, громадськості і навіть міжнародної спільноти, у всій цій історії для її симпатиків є кілька проблемних політичних та правових моментів.

По-перше, досі невідомо, чи відмовилась пані Супрун від громадянства США, коли їй надавали громадянство України та призначали на посаду в уряд? Бо за українським законодавством державні посади можуть займати тільки громадяни України. Та й подвійне громадянство в нашій країні заборонене.

По-друге, усіх міністрів має призначати парламент країни – це його повноваження. Та подання на затвердження пані Супрун досі не було, хоча обов’язки міністра вона виконує вже не перший рік. Народні депутати вважають, що таким чином уряд та президент ігнорують повноваження парламенту і порушують закон. Власне, це і стало основним аргументом у позовних вимогах нардепа від «Радикальної партії».

І в першому, і в другому випадку логічно поставити запитання: чи має закон бути одним для всіх? Тож якою б шаленою не була підтримка пані Супрун, та зараз уряд змушений буде доводити в суді, що закон справді один для всіх, а не так, що всім закон, а «любим друзям» – привілеї.