Транспортні новини Ка’мянського: автобуси в лізинг та перегляд маршрутної мережі

Транспортні новини Ка’мянського: автобуси в лізинг та перегляд маршрутної мережі

Автор: Валентин Фіголь.

Курс міста на створення ефективного комунального пасажирського транспорту знову озвучив на тому тижні міський голова Андрій Білоусов. Сьогодні депутати міської ради обговорюють в постійних комісіях наступні кроки в цьому напрямку.

Міський голова зазначив, що у приватних перевізників прибуток важливіший за комфорт клієнтів, тому міське самоврядування розвиватиме комунальний пасажирський транспорт. Вже на березневій сесії міськради розглядатиметься питання про придбання в лізинг 40 автобусів для пасажирських перевезень. Автобуси по 52 місця коштують 70 тисяч доларів США за штуку, загальне фінансування проекту – 83 мільйони гривень, розповів Олександр Чернишов, перший заступник міського голови Кам’янського. Автобуси, за його словами, вже чекають на покупця в гаражі в Черкасах.

Лізинг – це коли користуєшся машиною і платиш за це власнику, поступово викуповуючи техніку, аж поки вона стане твоєю власністю, допитувались депутати? Десь так, відповідав посадовець.

Звідки місто візьме грошей на таку оборудку, цікавились депутати. 30 мільйонів сподіваються отримати згідно меморандуму від ДМК на розвиток інфраструктури міста, пояснив перший заступник міського голови.  Решту місто сподівається отримати в кредит, скоро очікується конкурс серед банків, які хотіли б вкласти в це гроші. Кредитна угода буде між міською радою (тому необхідно схвалення на сесії), комунальним автопідприємством, на якому базуватимуться нові автобуси, та банком, який дасть гроші на їх придбання в лізинг.

Нові автобуси поповнять автопарк КАТП, як і десяток великих автобусів, взятих містом в оренду у приватної особи торік для маршруту №30.

Чи будуть нові автобуси хоч щось заробляти, чи тільки «проїдати» бюджетні кошти, непокоїлись депутати. Згадували при тому КП «Трамвай», яке коштує місту недешево. «Трамвай – дорога цяцька в усьому світі! – нагадав депутат міськради Сергій Боговик. – Тільки багаті міста можуть собі дозволити трамвай, інші всі відмовились».

Щодо лізингових автобусів, пояснив О. Чернишов – вони, можливо, дадуть можливість зменшити вартість перевезень.

А як щодо оплати проїзду та контролю за виручкою – може, одразу і електронного квитка запровадити, – запропонували депутати. Чи не надто дорого – по 0,5-1,5 тисячі доларів США за сканер в кожний автобус, занепокоїлись їхні колеги. Вирішили повивчати поки що цей момент, як і Програму розвитку КАТП, яку міськраді запропоновано затвердити на найближчій сесії.

Поки міськрада готується поповнювати комунальний автопарк, відбувається перегляд мережі існуючих маршрутів. Про цей процес ще в січні розповідав Дмитро Конельский начальник міськуправління транспорту. Нещодавно був скоригований маршрут 15а, який працює в тестовому режимі, об’єднуючи лівобережжя, Дніпробуд та центр міста. По-новому 15а з Дніпробуду їхатиме по Аношкіна і Свободи до ДМК.

Тимчасом на сайті електронних петицій з’являються пропозиції створити нові маршрути. Днями виникли дві пропозиції: зробити маршрут з лівобережжя до СК «Прометей» та з Романково – до залізничного вокзалу. Петиції, щоб бути розглянутими аж до винесення на сесію міськради, мають набрати необхідні 250 голосів.