Кам’янське сподівається добудувати систему екомоніторингу та спорткомплекс на Соцмісті

Кам’янське сподівається добудувати систему екомоніторингу та спорткомплекс на Соцмісті

Автор: Валентин Фіголь.

Несподівано на сьогоднішньому засіданні міськвиконкому виникло додаткове питання про передачу недобудованої баскетбольної бази на баланс міста.

Тренувальну базу біля Палацу «Хімік» у Соцмісті почали будувати до планованого Чемпіонату Європи з баскетболу «Євробаскет-2015». Через нестабільну ситуацію в Україні у 2014 році було вирішено перенести змагання до інших країн. Відтоді база стоїть недобудованою. Будівництво велось за державний кошт.

Керівництво Кам’янського звернулося до уряду з проханням передати об’єкт місту. Як зазначив міський голова Андрій Білоусов, буквально сьогодні було отримано відповідний наказ Державного агентства інфраструктурних проектів України. Згідно з документом, протягом двох тижнів база перейде з балансу держави у житлово-комунальний фонд Кам’янського для подальшого завершення її будівництва.

Це буде справжній сучасний спортивний комплекс, зазначив А. Білоусов: зали для різних видів спорту, місця для 3 тисяч глядачів. Спорткомплекс можна побудувати за 2 роки. Державна та обласна влада обіцяли підтримати будівництво коштами, підкреслив голова Кам’янського.

До кінця року в місті має запрацювати система екологічного моніторингу, і люди зможуть побачити інформацію про стан атмосфери та радіаційний фон у Кам’янському онлайн – на сайті міської ради. Про це розповів Дмитро Аржевічев, директор КП «Екосервіс». Сьогодні він проводив огляд споруд, де встановлені прибори діючих нині постів контролю атмосфери. Вони працюють, але вже застарілі, пояснив Д. Аржевічев. Тому протягом року обладнання буде замінено на нове, вже придбане міськуправлінням екології.

Мають бути обладнані 9 постів спостереження, в приміщеннях, побудованих на початку сторіччя для цієї мети, але більшістю не дообладнаних.

На створення системи комплексного екологічного моніторингу міста, селищ Таромське і Сухачівка на території впливу хвостосховищ, цьогоріч заплановано витратити 750 тисяч гривень. Цю систему обіцяв створити ще міський голова Дніпродзержинська Василь Швець – від неї залишились кілька будок з червоної цегли на території міста – пункти, де мало бути встановлене обладнання для моніторингу. Торік, за офіційною версією, по об’єкту «Створення системи комплексного екологічного моніторингу міста Дніпродзержинська, селищ Таромське і Сухачівка, території зони впливу хвостосховищ» на проведення приймальних випробувань системи комплексного екологічного моніторингу та введення у дослідну експлуатацію 5 пунктів спостереження було освоєно 854 тис. грн. Сьогодні, як кажуть посадовці, працюють лише 2 пости – у дворах біля майдану Героїв та на вулиці Широкій в районі колишніх «копрів» ДМК.