Собачий екзамен в Кам’янському

Собачий екзамен в Кам’янському

Автор: Валентин Фіголь.

Племінний огляд собак різних порід відбувся в Кам’янському 4 травня.

Племінний огляд, як розповів собаковод Андрій Козченко, – це своєрідний екзамен для собак. Експерти-кінологи оглядають тварин в русі та в стійці – визначають, чи відповідає собака стандартам породи, до якої належить . Якщо відповідає, то це підтверджується документом. Документ – «собачий паспорт», де вказано, як звуть тварину, до якої породи вона належить, хто її батьки. «Зараз багато хто тримає собак, що виглядають, як породисті, – пояснює Андрій. – Але справді породистими можна вважати лише тварин, які мають документ про їх належність до породи». Документ цей дає право собаці давати породистий приплід. Зазвичай, цуцик з паспортом може коштувати набагато дорожче, ніж такий самий зовні, але без документів, що підтверджують його породу та родовід.

Наприклад, 9-річний Стен – собака Андрія – породистий представник кане-корсо, 7-разовий переможець різних собачих чемпіонатів, батько понад 2 сотень породистих цуценят.

Захід було організовано в парку за будівлею нової театральної сцени на вулиці М. Лисенка. «В Дніпропетровській області нема об’єкту, пристосованого для проведення племінних оглядів та інших змагань кінологів», – ремствують власники породистих собак. Доводиться зустрічатись будь-де – на стадіонах, в «зелених зонах» тощо. Ще й зоозахисники дошкуляють своїми виступами проти подібних заходів – мовляв, люди мучать тварин, змушуючи їх сидіти кілька годин в клітці чи виконувати команди кінологів. «З чого вони вирішили, що знають, як тварині краще?» – питають кінологи.

Власники породистих собак сьогодні зізнаються, що їм не вистачає турботи з боку влади. «Бездомні собаки бігають, де хочуть, а ми мусимо дотримуватись правил утримання тварин та їх вигулу. А де в Кам’янському можна погуляти з великим собакою?» Гуляти з собакою просто вулицями некомфортно усім, визнають власники: «Ведеш на повідку і в наморднику пса вартістю, як автомобіль – і раптом вискакує звідкись бездомний собацюра чи чиясь «радість» без будь-яких ідентифікуючих ознак, і починає твого собаку атакувати! Звідки я знаю – може, воно скажене?..»

Тримати породистого собаку – то великий клопіт, визнають учасники огляду. Догляд за тваринами сьогодні – це великий сегмент бізнесу: податки, робочі місця. «Ми годуємо купу підприємців, тобто, допомагаємо наповнювати бюджет, – відзначають власники собак. – Хотілося б, аби влада, зі свого боку, почула про наші потреби».

Собаководи висловились за обов’язкову реєстрацію всіх тварин, яких люди тримають вдома: «Має бути відповідальність власника і за життя тварини, і за її поведінку, – аргументують власники породистих псів. – Тоді буде менше безпритульних тварин і конфліктів між сусідами».