Доставка харчів додому на Дніпропетровщині – стартап, породжений карантином

Доставка харчів додому на Дніпропетровщині – стартап, породжений карантином

Карантин змінює світ. Зокрема, виникають нові та змінюються старі способи заробляти гроші. Так на початку карантину ситуативно виникла ідея доставки продуктів харчування додому покупцеві – і стала новим бізнесом для досвідчених «оптовиків» з Кам’янського та Дніпра.

Автор: Валентин Фіголь.

Це почалось як тимчасовий проект – відповідь на ситуацію, коли люди боялись ходити по магазинах. І стало бізнесом, який змінив життя. Так резюмує свою участь у доставці овочей та фруктів мешканцям Дніпра кам’янчанин Олександр – підприємець, який починав торгувати ще в 90-ті.

Пане Олександр, як виникла ідея відкрити новий бізнес – доставку садовини-городини інтернет-покупцям додому?
– Як почався навесні карантин – одразу люд запанікував, лікарі закликали менше ходити по магазинах, базари позакривали… Одразу ж в інтернеті почала виникати пропозиція доставки товарів додому. Я з колегою порадився і вирішили скористатись багаторічним досвідом гуртової торгівлі овочами та фруктами.
Поясню, до чого тут досвід. Коли доставляєш товар з рук в руки покупцеві, треба, щоб він його забрав, бо оплата при отриманні. Якщо товар не сподобається покупцеві – він тебе пошле і зачинить двері перед носом. І ти підеш геть, витративши гроші на пальне туди й назад, і думатимеш, що тепер робити з замовленими продуктами… Тож товар має бути якісним.
Я знаю, де придбати якісні овочі та фрукти – я ними торгую багато років. Постачальники відповідають переді мною за якість так само, як я – перед моїм покупцем. Це стимулює! Бо для невеликих фермерів такі замовники, як я – знахідка та порятунок. Йому не треба сушити голову, куди притулити свій невеличкий, але дбайливо вирощений врожай овочів, а мені – звідки взяти якісні продукти в невеликій кількості.

– Якщо продукти відбірні – вони мають коштувати дорожче?
– Звичайно. Але тут є нюанси: кінцева ціна складається з кількох ланок, якщо оптимізувати схему «виробник-покупець», можна не надто накручувати остаточну ціну. Можна навіть доставляти по Дніпру безкоштовно. І продавати, наприклад, буряки по 7 гривень за кіло, яблука – по 18-20 гривень, киш-миш – по 65 гривень, брокколі – по 80…

– Хто ваші покупці?
– Переважно, це жінки у віці біля 50 років. Тобто, люди з мого покоління. Не завжди це заможні люди. Але такі, хто рахує гроші.
Поясню, чого я так кажу про своїх покупців. Багато хто думає, що купити дешево, а потім третину викинути як непотріб – це економно.
Або їсти гниле, бо шкода викинути… Мої покупці так не думають. Вони за свої гроші хочуть отримати те, що хочуть. І за це платять.
Звичайно, трапляються різні покупці. Але у нас клієнт завжди правий, ми не сперечаємось, скандалити з нами марно пробувати. Тому скандалісти більше й не пробують.
Такий бізнес потребує постійної клієнтури – отже, доводиться спілкуватись з покупцями так, щоб їм хотілося ще.
Наші клієнти – це люди, які цінують комфорт. Замість витрачати час на закупівлі, вони довіряють це професіоналам. В зекономлений час наші покупці можуть заробити більше, ніж вони заплатять професіоналам за порятунок від клопоту. Знаєте – є люди, яким придумати нову комп’ютерну програму легше, ніж скупитись на зимові свята по базарах та супермаркетах…

– Цей бізнес змінив Ваше життя – як це зрозуміти?
– Може, не ціле життя, але змінив чимало. Наприклад, підхід до роботи. Коли багато років купуєш та продаєш оптом – зазвичай, своїх партнерів можеш і не знати особисто і ніколи в очі не бачити. А тут – зовсім інакше.
Коли починали – самі комплектували замовлення і розвозили покупцям. Саме замовлення відбувається по телефону чи через інтернет-сайт. А ось закупівля та продаж!.. Контакт з постачальником та кінцевим споживачем з рук в руки – трохи інша справа. Я би сказав – вищий рівень відповідальності. Це було спочатку певним виходом із зони комфорту. Наприклад, коли у вихідний оббігав весь «Байкал» та сусідні ринки в пошуках груш замовленого сорту та якості – а клієнт вередує, бо на фото з сайту були якісь не такі…
І фермер чи власник точки на продуктовому ринку знає: якщо, наприклад, підсуне підморожені овочі – я повернуся до нього особисто з претензіями.
Сьогодні на гуртово-роздрібних ринках посилюється попит на якість – висока конкуренція, є вибір постачальників.
Отже, спочатку було незвично самому купувати кілограмовими нормами картоплю, поштучно ананаси та пучками шпинат, комплектувати замовлення і потім дивитись, як покупець примхливо копирсається в пакетах з відібраними продуктами.
А потім прийшло розуміння: це не просто інший рівень відносин між виробниками та споживачами їжі. Наша робота – це популяризація культури харчування, культури споживання. Носії цієї культури мають досить самоповаги, аби з бажаним комфортом споживати те, що хочуть. А ми – провідники такої культури споживання.
Якщо свій бізнес сприймати як свого роду місію – жити цікавіше!

– Бачите якісь перспективи свого бізнесу?
– Поки що в планах – розширення контактів з постачальниками та сфер діяльності в напрямках Одеси та Харкова.
Скоро почнемо рекламуватись. Готуємо спеціальні пропозиції з працевлаштування для студентів. Вивчаємо ринок екологічно чистих продуктів харчування. Налагоджуємо спілкування з постійними клієнтами, щоб дізнатись, чого би їм ще хотілось отримати за гроші.