Дніпропетровщина розпродує природні заповідники

Дніпропетровщина розпродує природні заповідники

Дніпропетровщина виставляє на земельні торги ділянки природно-заповідного фонду, б’ють на сполох громадські екологи.

Автор: Валентин Фіголь.

Дніпропетровська область виставляє на аукціон 750 гектарів земель  з 20 природній заказників. Про це розповіла ГО «Українська Природоохоронна Група – UNCG». Організація оприлюднила факти винесення обласними підрозділами Держгеокадастру на земельні торги цінних та особливо охоронюваних природних територій.

Вони проаналізували ділянки в Дніпропетровській області, і ось що резюмували експерти ГО.

Майже 59% (3677 га) всього, що виставлено на торги – природні степи та долини річок, що охороняються в Україні відповідно до резолюції 4 Бернської конвенції, повідомляють екологи на своїй сторінці в ФБ.

Значна частина таких ділянок має ухил понад 5%, що забороняє їх розорювання, відповідно до Закону України “Про охорону земель”.

Виставлено на продаж ділянки прибережних захисних смуг річок, які забороняє розорювати “Водний кодекс України”.

18 виставлених на аукціон ділянок потрапляють до затверджених територій Смарагдової мережі. Загальна їх площа – 215 га. Смарагдовими називають території, які охороняються державами через їх важливе значення як природних об’єктів.

31 ділянка загальною площею 750 га є територіями природно-заповідного фонду. «При цьому, в обмеженнях щодо використання земельних ділянок про природно-заповідний фонд нічого не вказано!» – акцентує «Українська природоохоронна група».

Активісти ГО надали перелік з двох десятків ландшафтних та ботанічних заказників Дніпропетровщини, території яких виставлено на торги.

«Враховуючи підписання Президентом України, всупереч позиції природоохоронної громадськості та науковців, закону, який передає державні землі органам місцевого самоврядування, подальше рішення щодо майбутнього цих земельних ділянок залежить від громад», – зауважують експерти.

Зважуючи, що функція контролю за дотриманням земельного законодавства лишається за Держгеокадастром, ГО «Українська природоохоронна група» заявила: «Ми звертаємось :

  • до Держгеокадастру з вимогою надати копії проектів землеустрою щодо підготовки до торгів вищезазначених ділянок та ініціювати внесення змін у відповідні проекти з метою встановлення обмежень.
  • до органів місцевого самоврядування з проханням не продавати дані ділянки з аукціонів
  • до прокуратури з проханням вжити дії з захисту інтересів держави в частині збереження територій природно-заповідного фонду».

Після отримання відповідіей активісти-екологи пообіцяли оприлюднити інформацію про сертифікованих землевпорядників, які «свідомо вирішили не помічати природоохоронні території під час проведення за державні гроші підготовки ділянок до торгів» (цитата із заяви ГО).

Читайте також:

Відкритий ринок землі – загибель для природи України, кажуть науковці