Компенсація за надання житла переселенцям: що змінилося у жовтні

Компенсація за надання житла переселенцям: що змінилося у жовтні

Вже у жовтні компенсація за комунальні послуги громадянам, які дали притулок у себе внутрішньо переміщеним особам (ВПО), зросте вдвічі до майже 900 грн на місяць на кожного переселенця. Також постановою Кабінету Міністрів України № 1094 від 30 вересня було внесено деякі зміни.

Ухвалена постанова змінила критерії осіб, які мають право на безплатне розміщення. До них додалися особи, які перемістилися з тимчасово окупованої території Автономної Республіки Крим та м. Севастополя.

Серед мешканців материкової України на безплатне проживання мають право:

  • особи, які проживали на території територіальних громад, які розташовані в районі проведення військових (бойових) дій або перебувають у тимчасовій окупації, оточенні;
  • особи, житло яких зруйноване чи непридатне для проживання внаслідок пошкодження через агресію РФ в Україні.

При цьому інформація про пошкодження або руйнування житла має бути внесена до Державного реєстру майна, пошкодженого та знищеного внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених військовою агресією Російської Федерації.

Або щодо пошкодженого/зруйнованого житла має бути подано документальне підтвердження від органів місцевого самоврядування самого факту пошкодження/знищення нерухомого майна.

За мешканців Дніпропетровської, Донецької, Житомирської, Запорізької та Київської областей, м. Києва, Луганської, Миколаївської, Одеської, Сумської, Харківської, Херсонської та Чернігівської областей здійснюється компенсація за умови їхнього розміщення у вересні 2022 року.

Щоб отримати компенсацію за розміщення переселенців, необхідно повідомити про це державу, а для цього обрати один зі способів:

  • звернутися до органу місцевого самоврядування із заявою та надати необхідну інформацію;
  • подати інформацію через сайт «Прихисток»;
  • подати інформацію через програму «Дія».

Реєстр житлового фонду, доступного для розміщення ВПО, формують органи місцевого самоврядування, але поселення відбувається лише за згодою власників житла.