Про фактори ризику на захворювання раком молочної залози нагадали кам’янчанам лікарі

Про фактори ризику на захворювання раком молочної залози нагадали кам’янчанам лікарі

У 2021 році в Кам’янському зареєстровано 96 випадків злоякісних новоутворень у жінок. За 9 місяців 2022 року вперше виявлено 66 випадків, з яких 2 випадки захворювання діагностовано у чоловіків. Від раку молочної залози за 9 місяців 2022 року в Кам’янському померла 21 жінка. Про це 20 жовтня, у Всеукраїнський день боротьби із захворюванням на рак молочної залози, повідомили лікарі «Міського медичного центру здоров’я та медицини спорту»

Рак молочної залози – одна з найважливіших проблем сучасної медицини. У світі (як і в Україні) рак молочної залози   займає перше місце серед онкологічних захворювань у жінок). Рівень захворюваності на рак молочної залози  має тенденцію до постійного зростання в усіх країнах — членах Всесвітньої організації охорони здоров’я. З урахуванням тенденції поступового старіння населення планети приріст захворюваності  становить близько 1,5% в рік.

Особливе занепокоєння викликають загрозливі тенденції омолодження РМЗ. У молодих жінок починаючи з 30 років істотно частішають випадки захворювання. Так, за останні 10 років в Україні частота виникнення РМЗ у жінок у віці від 19 до 39 років зросла на 35%.

Хоча рак молочної залози найчастіше розглядається як захворювання, яке вражає жінок, проте трапляється у чоловіків також. Це досить рідкісне захворювання, його не можна порівняти за кількістю з жіночими патологіями. Водночас воно не стає від цього менш небезпечним, тому ставитися до хвороби потрібно з усією серйозністю.

У 2021 році у Кам’янському зареєстровано 96 випадків злоякісних новоутворень у жінок. За 9 місяців 2022 року вперше виявлено 66 випадків, із них 2 випадки захворювання діагностовано у чоловіків (1 – внутрішньо переміщена особа).

При профілактичних оглядах виявляється значно менше половини всіх випадків – 33,3% у 2021 році, 16,7% – за 9 місяців 2022 року. В занедбаній стадії виявлено 16% у 2021 році та 25,4% за 9 місяців 2022 року.

Кожен рік від цієї патології в Кам’янському помирає близько 40 жінок (2021 рік – 37 жінок, за 9 місяців 2022 року – 21 жінка).

Рак молочної залози – злоякісна пухлина, яка розвивається з клітин молочної залози.  Найчастіше хвороба починається в клітинах часток (залоз, які  виробляють молоко) або в протоках (за якими молоко з часток потрапляє в сосок) молочних залоз. Фактори ризику поділяються на 2 групи – ті, на які вплинути не можна, і ті, вплив яких можна зменшити.

Фактори ризику, на які неможливо вплинути:

  • жіноча стать (у чоловіків хвороба розвивається рідко, може бути обумовлена ​​мутацією в генах),
  • вік  ( 90% захворювань діагностується у віці старше 40 років),
  • генетична схильність,
  • доброякісні передракові захворювання молочної залози,
  • ранній початок менструацій (до 12 років), пізня менопауза (після 55 років).

Фактори ризику, на які можна вплинути:

  • відсутність вагітностей,
  • відмова від грудного вигодовування,
  • штучне переривання вагітності,
  • ожиріння,
  • стероїдні гормони,
  • тривалий прийом гормональних контрацептивів.

Для запобігання раку молочної залози важливо дотримуватися здорового способу життя (відмовитися від куріння, алкоголю, регулярно займатися фізичною активністю і підтримувати нормальну масу тіла).

Запорука міцного здоров’я – дбати про свій організм та вчасно проходити всі необхідні обстеження, навіть при відсутності скарг і захворювань молочних залоз:

  • мамолога— не рідше одного разу на 1–2 роки
  • УЗДмолочних залоз та маммографію після 35 років
  • генетичне обстеження (BRCA 1 та BRCA 2) при підозрі на спадковий тип раку молочної залози

Рак – підступне захворювання, яке на ранніх стадіях може себе не проявляти.  Чим раніше буде виявлена ​​пухлина, тим успішніше лікування.  Якщо рак був діагностований на нульовий або першої стадії, то шанси повністю одужати перевищують 90%.

Пам’ятайте, що 80% усіх змін у грудях виявляються самими жінками при само обстеженні, яке повинна виконувати кожна жінка вже від 20 років щомісяця, найкраще між 7 і 10 днем циклу, рахуючи від першого дня місячних. Якщо місячні відсутні(менопауза або вагітність) – треба робити регулярні самообстеження.

 Симптоми, які повинні насторожувати:

– безболісне щільне утворення в молочній залозі;

– зміна форми молочної залози;

– зморщування або втягнення шкіри грудей;

– відчуття дискомфорту або біль в одній з молочних залоз;

– ущільнення або припухлість на соску, а також його втягнення;

– кров’янисті виділення із сосків;

– збільшення лімфатичних вузлів під пахвою з одного боку.

В Кам’янському необхідну консультацію можна отримати у сімейного лікаря, свого лікаря – гінеколога чи звернувшись для обстеження в онкодиспансерне відділення КНП КМР «Міська лікарня №9» за адресою: проспект Аношкіна, 72. Телефон для довідок: 068-796-49-43.

У КНП КМР «ЦПМСД №3» працює кабінет мамографічних обстежень для виявлення патологічних станів молочних залоз. Обстеження проводиться на сучасному обладнанні італійського виробника Viola, у двох проєкціях.

Обстеження проводиться за адресою: Свободи 20-А, кабінет працює щоденно, окрім вихідних днів з 8-00 до 17-00. При собі потрібно мати електронне  направлення від сімейного лікаря або лікаря-гінеколога. Телефон для довідок:(call-center працює по буднях з 7-30 до 20-00, у вихідний з 8-00 до 20-00): 067-461-30-58.

“Єдиний метод боротьби із захворюванням на рак  − лікування у медичному закладі. Самолікування неперевіреними методами та порадами «спеціалістів» з інтернету веде до прогресування хвороби та неможливості  лікування”, – зауважили лікарі «Міського медичного центру здоров’я та медицини спорту»