Проблеми працевлаштування засуджених в Кам’янському

Проблеми працевлаштування засуджених в Кам’янському

Автор: Валентин Фіголь.

Роботи в Кам’янському вистачає – проблема в тому, що засуджені на умовні терміни (без позбавлення волі) не хочуть працювати. Ситуацію з працевлаштуванням цієї категорії мешканців міста обговорювали за «круглим столом» фахівці міського Центру зайнятості та уповноважені органів з питань пробації в Кам’янському.

 

Роботи стало більше

 

Робота сьогодні в Кам’янському є, відзначає Олег Морохов, директор Центру зайнятості Камянського – було би в людей бажання працювати! Зварників та слюсарів роботодавці розбирають, як гарячі пиріжки, водії категорії С йдуть нарозхват. Наприклад, водій хлібовозу отримує 15 тисяч гривень на місяць легальної зарплатні… На «Азоті» потрібні 157 слюсарів… «Трудова міграція, дефіцит кадрів…» – коментує тенденцію О. Морохов.

 

Сьогодні в міському Центрі зайнятості (до якого приєднані відділи у Петриківському та Криничанському районах) перебуває на обліку 4168 безробітних, розповіла Олена Орлова, заступник директора Центру. Це на 205 осіб менше, ніж торік. За рік до Центру звернулись 18,8 тисяч відвідувачів, з яких 7,8 тисяч працевлаштовані, кожний третій – швидко, до надання статусу безробітного.

 

Росте база вакансій (7,7 тисяч) та кількість роботодавців (1,3 тисячі), що працюють зі службою зайнятості.

 

Тисяча клієнтів Центру пройшли професійне навчання. Під час навчання безробітний не лише отримує державну допомогу, але й відшкодування витрат на проїзд до місця навчання в Дніпрі.

 

Засуджені не хочуть працювати

 

Як залучити засуджених до працевлаштування, радились фахівці Центру та служби пробації. Нагадаємо, пробація – це служба, що наглядає за громадянами, засудженими без позбавлення волі (до «умовних» термінів) або звільненими умовно-достроково. В Кам’янському на обліку служби пробації перебуває 200 осіб.

 

«Контингент специфічний, більшість з них працювати не хоче», – зазначила Оксана Кривенко, начальник Заводського райвідділу Державної установи «Центр пробації» в Дніпропетровській області.  «Вони переважно цікавляться довідками про те, що звернулись у службу зайнятості, ніж процесом працевлаштування», – констатували й працівники Центру. Приходять, беруть довідку – і зникають.

 

Дехто гадає, що прийде до Центру і одразу отримає статус безробітного, припустив О. Морохов. Але це не так: спочатку претендент отримає варіанти вакансій і має за 5 діб вибрати собі підходящу роботу. Підходящою вважається така, що відповідає кваліфікації претендента та з зарплатнею не нижчою за попередню (отримувану легально за останнім місцем роботи). Якщо підходящої роботи не знайдеться, то претендентові нададуть статус безробітного.

 

Більшість клієнтів пробації не мають жодної кваліфікації, багато хто ніде не працював легально. Але це не перешкода, кажуть фахівці Центру: є профнавчання, перепідготовка за державні гроші. Варто зауважити: якщо претендент почав профнавчання і кинув, то йому доведеться повернути гроші, заплачені йому за час навчання.

 

Є ще така штука, як ваучер. Якщо безробітному 45+ років, то він може отримати ваучера на відшкодування витрат на підвищення кваліфікації чи перекваліфікацію (другу вищу освіту ваучер не фінансує).

 

Є ще громадські роботи, що не потребують кваліфікації.

 

Проводити спільні профорієнтаційні заходи – ось що запропонували пробаторам фахівці Центру. Було вирішено спілкуватись регулярно.

 

Електронний помічник безробітного

На офіційному сайті Державної служби зайнятості функціонує сервіс – електронний кабінет шукача роботи  https://www.dcz.gov.ua/cabinet. Зручний сервіс для тих, хто з метою працевлаштування користується послугами центру зайнятості онлайн.

Переваги його незаперечні. Наприклад, ви загубили талончик на відвідування центру зайнятості, виданий вам особистим консультантом. Зайдіть у свій електронний кабінет та дізнайтесь про дату і час наступного візиту. В електронному кабінеті можна ознайомитися з датами і темами запланованих центром зайнятості заходів. Безробітні можуть довідатися про розмір нарахованої їм допомоги з безробіття та терміни перерахування коштів до банківських установ.

А найголовніше – новий сервіс дозволяє здійснити підбір роботи, створити власне резюме, отримати інформацію про професійне навчання та участь у тимчасових роботах, ознайомитися з чинним законодавством про зайнятість тощо.

Зареєструвати свій електронний кабінет дуже просто. Для цього потрібно заповнити поле з електронної скриньки, а також логін і пароль для входу в електронний кабінет.

Підписуйтесь на сторінку Кам’янського міського центру зайнятості https://www.facebook.com/KamyanskiyCentrZanyatosti/  та будьте завжди обізнаними та проінформованими про актуальні вакансії, стан ринку праці та законодавство про працю.